Kratom vs. Sakae Naa

2020.11.13

A különböző kratom alternatívákról szóló cikksorozatunk nyomán ma meglátjuk, hogyan viszonyulnak egymáshoz a kratom és a sakae naa. Van-e hasonló hatásuk és tulajdonságuk? Voltak hasonló mellékhatásaik? Felcserélhetők? Helyettesítheti az egyiket a másikkal? Olvassa tovább, és tudjon meg mindent a kratom vs. sakae naa-ról.

Mi az a Kratom?

A közelmúltban elterjedt népszerűsége ellenére a kratom még mindig sok ember számára ismeretlen. És sok ember kíváncsi arra, hogy mi ez a felhajtás. A Kratom egy fa, amely Délkelet-Ázsia néhány szigetén növekszik. A kávéfa család tagjaként unokatestvérével néhány közös tulajdonságot mutat, például stimulál és energizál . Noha a legtöbbünk számára új, a növény nagy hagyományokkal rendelkezik olyan helyeken, mint Thaiföld és Indonézia. Valójában ezekben a régiókban az emberek több száz vagy akár ezer évig használják az üzemet energiához és számos feltétel kezeléséhez.

Ma a kratom ugyan legális a legtöbb délkelet-ázsiai térségben, Thaiföldön azonban illegális. A thai parlament azonban a közelmúltban tett lépéseket a tilalom feloldásának lehetőségének megvitatására.

A növény tulajdonságai a levelében található számos összetevőnek köszönhetők, különösen alkaloidjainak. A két fő kratom alkaloid a mitragynin és a 7-hidroxi-nitragynin, amelyek az agy opioid receptoraihoz kötődve hatnak . A kratomnak azonban számos más összetevője van, amelyek szintén hozzájárulnak tulajdonságaihoz.

Mi az a Sakae Naa?

A kratomhoz hasonlóan a sakae naa vagy a Combretum quadrangulare Délkelet-Ázsiában honos. A Combretaceae családhoz tartozik, amely trópusi területeken növekvő nemzetség. Ez egy magas fa, amely akár 10 métert is megmehet. A növény a kratom-tilalom után nagyon népszerűvé vált Thaiföldön, hasonló stimuláló hatásának köszönhetően . Ezenkívül a hagyományos orvoslásban a láz csökkentésére, a vérhas kezelésére és a paraziták, például a férgek megszabadítására használják.

Kémiai szempontból a sakae naa fő alkotóeleme a combretol, amely egyfajta flavonoid. Ezenkívül tartalmaz más alkotórészeket, például más flavonoidokat és triterpenoidokat. Mivel az üzem viszonylag ismeretlen, nincs sok információ arról, hogy a sakae naa alkatrészei hogyan működnek a rendszeren. Ennek ellenére vannak olyan vizsgálatok, amelyek azt mutatják, hogy a növény bizonyos májvédő tulajdonságokkal rendelkezik .

Kratom vs. Sakae Naa: Tulajdonságok és hatások

Mint fentebb említettük, Thaiföldön az emberek hasonlóságai miatt a kratom-tilalom után kezdték használni a sakae naa-t. Valójában mindkét növény ízében és megjelenésében is nagyon hasonló. Ennek ellenére, noha vannak néhány közös tulajdonságuk, nem teljesen ugyanazok. Lássuk mindkettőt lent.

A kratom tulajdonságai az utóbbi időben egyre népszerűbbé válnak, részben annak a közelmúltbeli vitának köszönhetően, amelyet az FDA szándéka okozott alkaloidjainak az ellenőrzött anyagokról szóló törvénybe történő ütemezésére. Ennek ellenére a kratom szószólói folyamatosan küzdenek a növényhez való hozzáférés jogáért, mivel szerintük ez enyhíthet bizonyos egészségügyi állapotokat. A kratom egyes tulajdonságai a következők :

 • Stimuláló és energizáló : egyesek azért veszik igénybe, hogy reggelenként nyerjenek némi extra energiát.
 • Fájdalomcsillapító és fájdalomcsillapító : az emberek sokféle állapot okozta krónikus fájdalom enyhítésére használják.
 • Nyugtató és pihentető : enyhítheti a szorongást és a stresszt.
 • Szedálás : nagy dózisban a kratom nyugtató lehet és hozzájárulhat a megkönnyebbüléshez
 • Hangulatemelés : hozzájárul a motiváció és a mentális világosság javításához.
 • Enyhíti az opiát megvonási tüneteit .

Másrészről a sakae naa saját tulajdonságait állítja össze, némelyikük hasonló a kratoméhoz. A Sakae naa főbb tulajdonságai a következők :

 • A kratomhoz hasonlóan stimuláló és energizáló hatása is van : egyesek a koffein-rohammal hasonlítják össze hatásait.
 • Bár másodlagos relaxáló hatása van , ezek enyheek. Tehát az egyetlen kikapcsolódási célú használata nem lesz hatékony.
 • Hangulatemelés : a kratomhoz hasonlóan javíthatja a hangulatot és a motivációt.
 • Májvédő tulajdonságok : mint fent említettük, a sakae naa védőhatással bír a májra.

Ezenkívül tanulmányok felfedezték, hogy a combretum quadrangulare bizonyos anti-IHV tulajdonságokkal bírhat.

Kratom vs. Sakae Naa: Mellékhatások

Mint minden más anyag, a kratom és a sakae naa is kiválthat bizonyos mellékhatásokat, amelyek egyes esetekben nagyon kellemetlenek lehetnek.

A kratom szedésekor egyesek a következő mellékhatásokat jelentik :

 • Szédülés
 • Hányinger
 • Székrekedés
 • Fejfájás
 • A szem ingadozik

Másrészről, a jelentett sakae naa mellékhatások közül néhány :

 • Száraz száj
 • Székrekedés
 • Étvágytalanság

Végül a sakae naa hosszan tartó használat után fogyást, álmatlanságot és a bőr sötétedését okozhatja.

Ennek ellenére, bár egyesek tapasztalhatják a fent említett mellékhatásokat, mások egyáltalán nem tapasztalnak ilyeneket. Másrészt más emberek a fentieknél eltérő mellékhatásokat érezhetnek.

Kratom vs. Sakae Naa: Hogyan vigyük őket?

Különböző formátumú kratom létezik a piacon, általában tabletták, por és tinktúrák. Másrészt a sakae naa-nak nincs sok lehetősége, és általában por formában értékesítik. Készíthet teát mindkét termék fogyasztásához, ha por alakúak . Ezenkívül mindkettő bevihető a dobás és mosás módszerrel, amely abból áll, hogy a port elfogyasztja és egy pohár vízzel lemossa.

Az adagolást illetően a kratom dózisa a fajtától és a kívánt hatástól függően változik. Jellemzően alacsonyabb dózisokban (2-3 gramm) stimuláns, közepes dózisokban (4-5 gramm) pihentető, nagyobbaknál (5-8 gramm) fájdalomcsillapító.

Másrészt a sakae naa tipikus adagja 7-10 gramm körül lesz.