Kratom és alkohol

2020.07.25

Az alkohol a világ egyik legnépszerűbb gyógyszere. És a kratomhoz hasonlóan régóta használják a különféle kultúrákban.

Az alkohol széles körű elterjedése miatt sok kratom-fogyasztó is fogyaszt alkoholt - néha egyszerre. Vannak, akik számára ez a kombináció biztonsági kérdéseket vet fel. Például, hogyan hatnak a kratom és az alkohol egymásra? És biztonságos-e mindkét anyag egyidejű fogyasztása?

Noha a kratom és az alkohol pontos kölcsönhatásainak kutatása ritka, egyes tudósok megpróbálták megvizsgálni kapcsolatukat. A legígéretesebb kutatások egy része azt sugallja, hogy a kratom segíthet az alkoholfüggõ embereknek.

A kapcsolat Kratom és az alkohol között

Az alkoholhoz hasonlóan a kratomnak is van nyugtató és fájdalomcsillapító hatása (Prozialeck és mtsai., 2012, 796. oldal) . Közepes-nagy mennyiségben (2,5-5 g) a kratom elősegítheti a relaxációt azáltal, hogy enyhíti a fájdalmat és a kellemetlenséget oly módon, hogy az alkoholhoz hasonló legyen.

Ennek eredményeként sok amerikai kratom felhasználó beszámolt arról, hogy a növényt használja az alkoholfogyasztás csökkentésére (PinneyAssociates) . Ugyanez vonatkozik a délkelet-ázsiai térségekre, ahol az alkoholfogyasztást megbélyegzik, és a kratomot részesítik előnyben részesített alternatívaként (Singh et al., 2016, 2. oldal) .

Biztonságos-e a Kratom és az alkohol kombinálása?

Más kratom-használók inkább az alkohol és a kratom kombinálására szolgálnak, ahelyett, hogy a növényt abbahagynák. E cikk írása óta a kutatók nem vizsgálták a kratom és az alkohol egyidejű fogyasztásának következményeit. Ugyanakkor a kratom és az alkohol hasonlóságai arra utalnak, hogy ezek kombinálása káros lehet.

Az alkohol és a kratom keveredésének egyik nyilvánvaló veszélye a gyógyszerek hasonlóságaiból fakad. Az alkoholnak és a kratomnak is van nyugtató tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy megfáradhatják a felhasználót ahhoz a ponthoz, hogy majdnem elalszik. Ennek eredményeként az alkohol és a kratom keverése valószínűleg erős szedációhoz vezethet . Alkohol és alkoholfogyasztás után előfordulhat, hogy nem fogja tudni megfelelően vezetni vagy kezelni a gépeket, még akkor sem, ha bármelyik anyagot nagyon keveset fogyasztott.

A Kratom és az alkohol szintén hasonló mellékhatásokkal rendelkeznek. Köztudott, hogy az alkoholfogyasztás hányingert, fáradtságot és kiszáradást okozhat. De sajnos a kratom ezeket a nemkívánatos hatásokat is okozhatja (Smith és társai, 2017, 341. oldal) . Ezért az alkohol és a kratom kombinálása növelheti ezen mellékhatások intenzitását és súlyosságát, óriási kellemetlenséget okozva.

Kratom az alkohol-elvonási tünetek enyhítésére

Szerencsére nem minden kratom és alkohol kölcsönhatása problémás. Valójában a legújabb kutatások kimutatták, hogy a kratom segíthet az alkoholfüggõkön.

Az egyik tanulmányban (Cheaha et al., 2015) egy kutatócsoport feltárta a kratom azon képességét, hogy csökkentsék az alkohol-elvonási tüneteket. Megjegyezték, hogy az alkohol-megvonást néha antidepresszánssal kezelik, de ezeknek a gyógyszereknek a többsége elnyomja a gyors szemmozgás alvását (REM). Ennek eredményeként az alkohol megvonására felírt antidepresszánsok alapvetően csökkenthetik az alvásminőséget és növelik a pszichiátriai betegségek (Costa e Silva, 2006) , a neurodegeneráció és más káros egészségi állapotok kockázatát. A kutatók azonban elméletük szerint egy kratom alkaloid kivonat segíthet enyhíteni az alkohol-elvonási tüneteket anélkül, hogy zavarná a REM-alvást.

Elméletük kipróbálására a kutatók felnőtt hím Wistar patkányokat adagoltak aktív alkohol-elvonással fluoxetinnel (Prozac - egy közönséges antidepresszáns) vagy kratom alkaloid kivonattal. Megállapították, hogy a kratom alkaloid kivonat "nem változtatott meg semmilyen REM paramétert", és jelentősen csökkentette az alkohol elvonása által kiváltott hiperaktivitást. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a Kratom alkaloidjai segíthetik az alkohol-elvonási tünetek csökkentését anélkül, hogy befolyásolnák a REM alvást.

Érdemes megjegyezni, hogy Cheaha et al. nem az elsők, akik felfedezték a kratom hasznosságát az alkohol-megvonás kezelésében. 2007-ben egy másik kutatócsoport hasonló eredményeket talált, és arra a következtetésre jutott, hogy a kratom "jelentősen gátolta az etanol elvonása által kiváltott magatartást, beleértve a nevelést, az elmozdulást és a fej szövését " (Kumarnsit et al., 2007).

Következtetés

A kratom és az alkohol sokféle szempontból hasonló gyógyszerek. Nyugtatókként és fájdalomcsillapítóként hatásaik kiegészíthetik egymást. Ez csábítóvá teheti mindkét gyógyszer kombinálását, de ez súlyos fáradtságot okozhat és veszélyeztetheti a biztonságát. Ezért azt javasoljuk, hogy minden drogot külön és soha ne használjon együtt.

Hivatkozott munkák

Kumarnsit, E., Keawpradub, N., és Nuankaew, W. (2007). A Mitragyna speciosa vizes extraktum hatása egerek etanol-elvonási tüneteire. Fitoterapia , 78 (3), 182-185. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2006.11.012Smith, KE és Lawson, T. (2017). A kratom-használat elterjedtsége és motivációi a lakossági kezelési programba beiratkozott anyaghasználók mintájában. Kábítószer- és alkoholfüggőség , 180 , 340-348. https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2017.08.034Singh, D., Narayanan, S., Vicknasingam, B., Corazza, O., Santacroce, R., és Roman-Urrestarazu, A. (2017). A kratom (Mitragyna speciosa) használatának változó tendenciái Délkelet-Ázsiában. Humán Pszichofarmakológia , 32. (3). https://doi.org/10.1002/hup.2582 LETÖLTÉSCheaha, D., Keawpradub, N., Sawangjaroen, K., Phukpattaranont, P., és Kumarnsit, E. (2015). A Mitragyna speciosa levelekből és a fluoxetinből származó alkaloidban gazdag kivonat hatása az alvásprofilokra, az EEG spektrum gyakoriságára és az etanol elvonási tünetekre patkányokban. Phytomedicine , 22 (11), 1000-1008. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2015.07.008Costa e Silva, JA (2006). Alvászavarok a pszichiátriában. Metabolizmus , 55 , S40 - S44. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2006.07.012PinneyAssociates. (2018, november 28). A Kratom értékelése a CSA nyolc tényező és ütemezési ajánlás alapján. Vissza a következőhöz: https://kratomaton.com/citations/356297151-Henningfield-Eight-Factor-Analysis.pdfProzialeck, WC, Jivan, JK és Andurkar, SV (2012). A kratom farmakológiája: feltörekvő növénytan, stimuláns, fájdalomcsillapító és opioidszerű hatású. Az American Osteopathic Association Journal , 112 (12), 792-799. Vissza a következőhöz: https://kratomaton.com/citations/Pharmacology_of_Kratom_An_Emerging_Botanical_Agent.pdf