A kratomról

Mi is az a Kratom?

A Kratom a Mitragyna Speciosa fa levele Az indonézek Kratom Tree illetve Biak Biak néven is nevezik, de vannak akik Ketum néven ismerik, ezt az akár 15 méteresre megnövő fafajtát.
A kratom egyébként, a buzérfélék családjába tartozik, egy trópusi fafaj. Leginkább Thaiföldön, Indonéziában, és Malajzia északi részein őshonos. A leveleit régóta hasznosítják a gyógyászatban, és rekreációs célokra a ezeken a területeken.
Délkelet-Ázsia összes erdőjében megtalálható.
A kratom fák levelei tartalmazzák a kratom hatóanyagait (pl.: mitraginin, 7-hidroxi-mitraginin, mitrafillin), de ezeken kívül több mint 40 különböző vegyületet tartalmaz.

Az ezen a weboldalon található információkat a Food and Drug Administration vagy az Health Canada nem értékelte. 

A KratoMInd nem állítja, hogy a kratom felhasználható bármilyen betegség diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére.


A KratoMInd a kutatással támogatott, nem dogmatikus kratom-információk hozzáférhetőségét támogatja, de közvetlenül nem ösztönzi a fogyasztást!

Az ezen a weboldalon bemutatott információk nem véglegesek, sem abszolút jellegűek, hanem összegyűjtött és átlagolt közvéleményen alapulnak. Ha az információra hivatkoznak a vonatkozó szakirodalomból, hivatkozások elérhetők.

Az alábbiakban található néhány GYIK a kratommal és a kratom használatával kapcsolatban.

Valami nincs rendben vagy elavult? Kérjük, küldje el nekünk javításokat vagy megjegyzéseket!

Mi a kratom?

A Mitragyna Speciosa - amelyet angolul beszélő közösségekben nagyrészt Kratom-nak hívnak - elsősorban Délkelet-Ázsiában termesztett fa. Biak-biak, ketum, kakuam, kraton, ithang vagy thom néven is ismert ezekben az őslakos régiókban.
A virágos növények kávécsaládjában (Rubiaceae) található. A délkelet-ázsiai gyógykezelésről szóló beszámolók 1836-ra nyúlnak vissza (Burkill, 1935) . Hagyományos alkalmazásai között szerepel a fertőzés, az izomfájdalom, valamint a köhögés és a hasmenés elnyomása (Hassan et al. , 2013) .
A Kratom általában por alakban készül. A Mitragyna Speciosa fák leveleit betakarítják, szárítják és őrlik, mielőtt elosztják és eladják. Kratom kivonatok szintén kaphatók. A lenyelés legelterjedtebb módszerei a "dobás és mosás" (a por lenyelése vízzel), a por teához főzése vagy a levelek rágása.

A kratom veszélyes?

(Fluyau és Revadigar, 2017)

A kratom káros vagy toxikus-e a májra, az agyra vagy a vesére?

(Sabetghadam et al. , 2013)

A kratom opiát?

Nem, az "opiát" kifejezés az ópiummákból származó anyagokra vonatkozik. Ezt a kifejezést gyakran helytelenül használják a kratom leírására. Azonban, Kratom lehet leírni, mint egy opioid - tágabb kifejezés leírására anyagok, amelyek megkötik az opioid receptorokhoz az agyban.

Van-e kratomnak orvosi alkalmazása?

A Kratomot gyógyszerként különféle módon használják. Délkelet-Ázsiában a kratomot sebek, kábítószer-függőség, hasmenés, cukorbetegség és krónikus fájdalom kezelésére használják. A nyugati világban általában az opioidok biztonságosabb alternatívájaként vagy rekreációs célokra használják, mivel a kutatás és a jogszabályok nem vonják le a lehetséges felhasználásaikat.

Mióta ismert növény a Kratom?

Az EM Holmes 1895-ben Mitragyna Speciosa- ként azonosította a növényt , noha a thaiföldi pontos felhasználási ütemterv ismeretlen, és valószínűleg évszázadok óta nem rögzíti a történetet.

Meddig tart a hatása?

A felhasználók beszámoltak arról, hogy az adag átlagos időtartama 2-5 óra, a törzstől, a beviteli módtól és a felhasználó állapotától függően. A Kratom felezési ideje körülbelül 3-4 óra a testben, tehát ezen ablakon kívül is fennmaradhatnak a hatások (ezt az érzést gyakran "utánvilágításnak" hívják).

Keverhetem a kratomot más gyógyszerekkel?

Nem, ez nagyon veszélyes lehet! A múltban voltak olyan esetek, amikor a kratom és más gyógyszerek keverése végzetes volt

(Szövetségi Nyomozó Iroda, 2011)

Vehetek kratomot, ha terhes vagy szoptatok?

Nem, ez nem ajánlott.

Használhatom a Kratomot edzés előtt?

Mivel a Kratom összes törzse nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, úgy gondolják, hogy a kratom edzés előtti lenyelése csökkenti az energiaszintet, csökkentve a testmozgás iránti akaratot. Néhány esetben azonban egyes törzsek fájdalomcsökkentése és stimulálása a jobb edzéshez vezet. Ennek oka az lehet, hogy ezek a felhasználók a kratom mellett koffeint is fogyasztanak az energiaszint kiegyensúlyozása érdekében.

A kratom használata befolyásolja a tesztoszteron szintjét vagy az erőm?

A kratom-használat és az alacsonyabb tesztoszteron közötti kapcsolatot nem határozták meg véglegesen, bár a felhasználók mind ezt anekdotikusan megerősítették, mind pedig megcáfolták ezt az állítást ( beszélgetési szál , reddit.com ).

Kratom okozott halált a múltban?

Az Egyesült Államok DEA kijelentette , hogy 2016-ban 15 kratommal kapcsolatos halálesetről tudtak. Svédországban 9 halálos eset történt a kriptonnak nevezett kratomot tartalmazó utcai droggal kapcsolatban.
Az Egyesült Államokban azonban mind a tizenöt dokumentált halálos eset, amelyet a DEA a "kratom-hoz kapcsolódónak" nyilvánított, nem volt hivatkozva, és hiányzott az átlátható szakértői értékelés. A Svédországban kratommal összefüggő kilenc halál esetén a boncolásban a kratom által terjesztett alkaloid mitragynine jelenléte az O- demetil-tramadol mellett (a tramadol aktív metabolitja) is megerősült (Rosenbaum et al., 2012). Hozzáférhetősége miatt a kratomot gyakran összetevőként használják káros utcai gyógyszerek előállítására, amelyek nagymértékben felelősek ezekért a halálesetekért, valamint a kratomhoz való téves hozzárendelésért.


Hivatkozott munkák:

Szövetségi Nyomozó Iroda. (2011). A floridai ember bűnösnek tekinti a szintetikus gyógyszer gyártása és küldése Alaszkába . FBI. Vissza a következőhöz: https://archives.fbi.gov/archives/anchorage/press-releases/2011/florida-man-pleads-guilty-to-manufacturing-and-sending-synthetic-drug-to-alaskaFluyau, D. és Revadigar, N. (2017). A Kratom biokémiai előnyei, diagnosztikája és klinikai kockázatainak értékelése. A határok a pszichiátriában , 8 , 62. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2017.00062Sabetghadam, A., Ramanathan, S., Sasidharan, S. és Mahsufi Mansor, S. (2013). A mitraginin, az M. Speciosa fő alkaloidjának szubkrónikus expozíciója patkányokban. (146. kötet). https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.02.008