A kratomról

Mi is az a Kratom?

A Kratom a Mitragyna Speciosa fa levele Az indonézek Kratom Tree illetve Biak Biak néven is nevezik, de vannak akik Ketum néven ismerik, ezt az akár 15 méteresre megnövő fafajtát.
A kratom egyébként, a buzérfélék családjába tartozik, egy trópusi fafaj. Leginkább Thaiföldön, Indonéziában, és Malajzia északi részein őshonos. A leveleit régóta hasznosítják a gyógyászatban, és rekreációs célokra a ezeken a területeken.
Délkelet-Ázsia összes erdőjében megtalálható.
A kratom fák levelei tartalmazzák a kratom hatóanyagait (pl.: mitraginin, 7-hidroxi-mitraginin, mitrafillin), de ezeken kívül több mint 40 különböző vegyületet tartalmaz.

Az ezen a weboldalon található információkat a Food and Drug Administration vagy az Health Canada nem értékelte. 

A KratoMInd nem állítja, hogy a kratom felhasználható bármilyen betegség diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére.


A KratoMInd a kutatással támogatott, nem dogmatikus kratom-információk hozzáférhetőségét támogatja, de közvetlenül nem ösztönzi a fogyasztást!

Az ezen a weboldalon bemutatott információk nem véglegesek, sem abszolút jellegűek, hanem összegyűjtött és átlagolt közvéleményen alapulnak. Ha az információra hivatkoznak a vonatkozó szakirodalomból, hivatkozások elérhetők.

Az alábbiakban található néhány GYIK a kratommal és a kratom használatával kapcsolatban.

Valami nincs rendben vagy elavult? Kérjük, küldje el nekünk javításokat vagy megjegyzéseket!

Mi a kratom?

A Mitragyna Speciosa - amelyet angolul beszélő közösségekben nagyrészt Kratom-nak hívnak - elsősorban Délkelet-Ázsiában termesztett fa. Biak-biak, ketum, kakuam, kraton, ithang vagy thom néven is ismert ezekben az őslakos régiókban.
A virágos növények kávécsaládjában (Rubiaceae) található. A délkelet-ázsiai gyógykezelésről szóló beszámolók 1836-ra nyúlnak vissza (Burkill, 1935) . Hagyományos alkalmazásai között szerepel a fertőzés, az izomfájdalom, valamint a köhögés és a hasmenés elnyomása (Hassan et al. , 2013) .
A Kratom általában por alakban készül. A Mitragyna Speciosa fák leveleit betakarítják, szárítják és őrlik, mielőtt elosztják és eladják. Kratom kivonatok szintén kaphatók. A lenyelés legelterjedtebb módszerei a "dobás és mosás" (a por lenyelése vízzel), a por teához főzése vagy a levelek rágása.

A kratom veszélyes?

(Fluyau és Revadigar, 2017)

A kratom káros vagy toxikus-e a májra, az agyra vagy a vesére?

(Sabetghadam et al. , 2013)

A kratom opiát?

Nem, az "opiát" kifejezés az ópiummákból származó anyagokra vonatkozik. Ezt a kifejezést gyakran helytelenül használják a kratom leírására. Azonban, Kratom lehet leírni, mint egy opioid - tágabb kifejezés leírására anyagok, amelyek megkötik az opioid receptorokhoz az agyban.

Van-e kratomnak orvosi alkalmazása?

A Kratomot gyógyszerként különféle módon használják. Délkelet-Ázsiában a kratomot sebek, kábítószer-függőség, hasmenés, cukorbetegség és krónikus fájdalom kezelésére használják. A nyugati világban általában az opioidok biztonságosabb alternatívájaként vagy rekreációs célokra használják, mivel a kutatás és a jogszabályok nem vonják le a lehetséges felhasználásaikat.

Mióta ismert növény a Kratom?

Az EM Holmes 1895-ben Mitragyna Speciosa- ként azonosította a növényt , noha a thaiföldi pontos felhasználási ütemterv ismeretlen, és valószínűleg évszázadok óta nem rögzíti a történetet.

Meddig tart a hatása?

A felhasználók beszámoltak arról, hogy az adag átlagos időtartama 2-5 óra, a törzstől, a beviteli módtól és a felhasználó állapotától függően. A Kratom felezési ideje körülbelül 3-4 óra a testben, tehát ezen ablakon kívül is fennmaradhatnak a hatások (ezt az érzést gyakran "utánvilágításnak" hívják).

Keverhetem a kratomot más gyógyszerekkel?

Nem, ez nagyon veszélyes lehet! A múltban voltak olyan esetek, amikor a kratom és más gyógyszerek keverése végzetes volt

(Szövetségi Nyomozó Iroda, 2011)

Vehetek kratomot, ha terhes vagy szoptatok?

Nem, ez nem ajánlott.

Használhatom a Kratomot edzés előtt?

Mivel a Kratom összes törzse nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, úgy gondolják, hogy a kratom edzés előtti lenyelése csökkenti az energiaszintet, csökkentve a testmozgás iránti akaratot. Néhány esetben azonban egyes törzsek fájdalomcsökkentése és stimulálása a jobb edzéshez vezet. Ennek oka az lehet, hogy ezek a felhasználók a kratom mellett koffeint is fogyasztanak az energiaszint kiegyensúlyozása érdekében.

A kratom használata befolyásolja a tesztoszteron szintjét vagy az erőm?

A kratom-használat és az alacsonyabb tesztoszteron közötti kapcsolatot nem határozták meg véglegesen, bár a felhasználók mind ezt anekdotikusan megerősítették, mind pedig megcáfolták ezt az állítást ( beszélgetési szál , reddit.com ).

Kratom okozott halált a múltban?

Az Egyesült Államok DEA kijelentette , hogy 2016-ban 15 kratommal kapcsolatos halálesetről tudtak. Svédországban 9 halálos eset történt a kriptonnak nevezett kratomot tartalmazó utcai droggal kapcsolatban.
Az Egyesült Államokban azonban mind a tizenöt dokumentált halálos eset, amelyet a DEA a "kratom-hoz kapcsolódónak" nyilvánított, nem volt hivatkozva, és hiányzott az átlátható szakértői értékelés. A Svédországban kratommal összefüggő kilenc halál esetén a boncolásban a kratom által terjesztett alkaloid mitragynine jelenléte az O- demetil-tramadol mellett (a tramadol aktív metabolitja) is megerősült (Rosenbaum et al., 2012). Hozzáférhetősége miatt a kratomot gyakran összetevőként használják káros utcai gyógyszerek előállítására, amelyek nagymértékben felelősek ezekért a halálesetekért, valamint a kratomhoz való téves hozzárendelésért.


Hivatkozott munkák:

Szövetségi Nyomozó Iroda. (2011). A floridai ember bűnösnek tekinti a szintetikus gyógyszer gyártása és küldése Alaszkába . FBI. Vissza a következőhöz: https://archives.fbi.gov/archives/anchorage/press-releases/2011/florida-man-pleads-guilty-to-manufacturing-and-sending-synthetic-drug-to-alaskaFluyau, D. és Revadigar, N. (2017). A Kratom biokémiai előnyei, diagnosztikája és klinikai kockázatainak értékelése. A határok a pszichiátriában , 8 , 62. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2017.00062Sabetghadam, A., Ramanathan, S., Sasidharan, S. és Mahsufi Mansor, S. (2013). A mitraginin, az M. Speciosa fő alkaloidjának szubkrónikus expozíciója patkányokban. (146. kötet). https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.02.008

Sokan használják a kratomot Amerikában többféle célra. Vannak, akik a fájdalom enyhítésére használják, mások enyhíteni akarják a szorongást és a stresszt, mások pedig egyszerűen több energiát és világosabb elmét akarnak elérni. A Kratom felhasználói esküsznek a hatékonyságára, és sokan közülük azt állítják, hogy a kratomnak köszönhetően...

A Kratom már évek óta trendben van a holisztikus közösségben. Azok az emberek, akik természetes gyógymódokat keresnek betegségeik enyhítésére, számos betegségben nagy megkönnyebbülést tapasztaltak a Mitragyna Speciosában, különösen a fájdalom, szorongás enyhítésére, valamint a kábítószer- és opiátfüggőség legyőzésére . Sok...

Sok kratom felhasználó támaszkodik erre a gyógynövényre, hogy megbirkózzon a fájdalommal. Természetesen a kratom lehetővé teszi, hogy emberek milliói fájdalommentes életet éljenek. Emellett sok új felhasználó kíváncsi a legjobb fájdalomcsillapító hatásra és arra, hogy miként lehet a kratommal enyhíteni a fájdalmat . A Red Bali kratom az egyik...

A mai világban hosszú órákat dolgozunk, és megpróbáljuk elérni a maximális feladatokat a lehető legkevesebb idő alatt. Ez az állandó rohanás, amelyben élünk, elvezeti energiaszintünket, és gyakran fáradtnak és fáradtnak érezzük magunkat. Sokféle anyag és termék létezik, amelyek segítségével energiát nyerhetünk. Legtöbben reggel veszünk egy csésze...